fbpx

Vibeke Rognan

Jeg studerte på det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo fra 1988-1994. Fra 1997-2002 jobbet jeg som assistentlege ved sentralsykehuset i Nordland. I 2002 flyttet jeg tilbake til Oslo for å fullføre spesialiseringen min i gynekologi og obstetrikk ved Rikshospitalet. Fra 2006-2017 har jeg jobbet som overlege ved kvinneklinikken på Rikshospitalet, hvor jeg har vært innom flere ulike aspekter ved faget, i alt fra gynekologisk kirurgi og infertilitet til kompliserte svangerskap og forløsninger. Fra 2010 jobbet jeg på Askergynekologen ved siden av jobben på Rikshospitalet, før jeg i 2017 valgte å jobbe fulltid som privatpraktiserende gynekolog. Fra mai 2019 ble jeg medeier i Askergynekologen som jeg driver sammen med Kristin Ramm. Helt siden jeg var et lite barn har jeg interessert meg for kropp og sinn. Jeg har alltid syntes det har vært spennende å koble mennesket opp mot det store bildet, og har som endelig mål å bidra til god generell kvinnehelse til alle mine pasienter. Jeg har selv erfaringer med fire svangerskap og fødsler, og er mor til tre gutter og en jente. På fritiden bruker jeg gjerne tid på å lage sunn og god mat, i tillegg til å tilbringe tiden med familie og gode venner.

Askergynekologen er en av de aller første klinikkene her i landet som er godkjent fra Helsedirektoratet for å utføre NIPT test.

NIPT- test (Non Invasive Prenatal test):

Vi i Askergynekologen har nå fått godkjenning fra Helsedirektoratet til å tilby NIPT. NIPT er en forkortelse for Non Invasive Prenatal Test. Dette er en fosterdiagnostisk test der man ved å ta en vanlig blodprøve av mor kan undersøke om fosteret hun bærer har trisomi 13, 18 eller 21 (Down syndrom). Denne blodprøven kan du ta tidligst i svangerskapsuke 10+0.

NIPT brukes fordi det er en pålitelig test innen genetisk fosterdiagnostikk. Dersom du ønsker mer informasjon anbefaler vi deg å ta NIPT-skolen ved å logge deg inn på niptskolen.no (med bankID). Denne gir god informasjon om testen, og hva testen gir deg svar på.

Din NIPT prøve analyseres hos Life Genomics i Gøteborg, Sverige. Prøven analyseres med en rettet teknologi som ikke avdekker genetisk data på den gravide kvinne.

Tidlig ultralyd i svangerskapsuke 12-14:

Denne undersøkelsen innebærer en systematisk gjennomgang av fosterets anatomi, i tillegg til måling av nakkefold og fosterstørrelse.

NIPT kan tas alene (tidligst svangerskapsuke 10+0) eller i kombinasjon med en Tidlig ultralyd (svangerskapsuke 12 -14). Ved å kombinere de to fosterdiagnostiske undersøkelsene får man både en genetisk test for de tre vanligste genetiske tilstandene og en tidlig undersøkelse av fosterets anatomi.

Ta gjerne kontakt for mer informasjon!